Ik heb een tijdje gezocht over hoe ik mijn stroomverbruik nou ga monitoren.  In eerste instantie wilde ik zelf met een domotica systeem de slimme meter uitlezen en ook de zonnestroominstallatie heeft een webinterface.  Maaaaar dat kost weer heel veel tijd, en ik ben nog veel te druk met bouwen. 

Ik heb uiteindelijk gekozen voor het CEMM systeem van Cedel.  De voor- en nadelen van dit systeem:

voordelen   nadelen
  • Plug en play
  • Degelijke bouw
  • Mogelijkheid voor extra meters
  • Mogelijkheid om ook de watermeter uit te lezen
  • Mogelijkheid om te integreren in eigen home-automation systeem
  • fysieke aansluiting voor netwerk. 
  • Data wordt lokaal opgeslagen, geen derden die er mee aan de haal gaan. 
  • Overzichtelijke webinterface en app voor mobiel.
  • Geen abbonementen of andere terugkerende kosten.  
  • Goede Nederlandstalige helpdesk en service. 
  •  prijs

In zijn meest simpele vorm zit de CEMM aangesloten op de slimme meter van Liander.  Hij meet de stroom die op dat moment afgenomen wordt van het net, of teruggeleverd.  Als je ook wil weten hoeveel je gebruikt, dan zul je nog een extra meter moeten plaatsen tussen de inverter en de netaansluiting. Deze meter heb ik in de meterkast gemonteerd en zit middels een modbus aansluiting aansgesloten op de CEMM.   Tevens heb ik nog meters gemonteerd op diverse groepen waarvan ik het gebruik wil weten. Bijvoorbeeld de bouwstroomaansluiting naar de buren en de groep voor de camping.  

Zie hieronder hoe de diverse meters aangesloten zijn: 

energieopwekking

Waarom heb je die extra meter nou echt nodig?  hoor ik wel eens.  Veel mensen denken dat de app van hun inverter ook hun verbruik of opbrengst laat zien. Nu zijn de fabrikanten van de inverters gebaad bij hoge waarden. Je snelheidsmeter in de auto geeft meestal een hogere snelheid aan dan je werkelijke snelheid.   Ze kunnen bijvoorbeeld het vermogen wat de panelen opwekken, aan de DC zijde van de inverter meten. Terwijl de stopcontactzijde toch veel interessanter is. 


 Voorbeeldschermpjes CEMM.  

1maand stroom 
 Op bovenstaand plaatje kun je het stroomverbruik van de netaansluiting zien. Horizontaal staan de dagen van de maand en vertikaal het vermogen in kW.   Als het rood is, heb ik vermogen afgenomen van het net. Als het groen is, heb ik vermogen geleverd aan het net. 
 24u stroom goede dag
 Op bovenstaand plaatje is het vermogensverbruik op de netaansluiting over de hele dag te zien. Om 22:00 zie je een bolletje, dit is een marker die je kunt bewegen over de dag en linksonderin wordt het vermogen op dat moment aangegeven. Zoals je ziet lever ik van 08:00 tot 18:00 merendeels vermogen aan het net, hierbuiten gebruik ik vermogen van het net. 
 24u stroom slechte dag
 Hierboven hetzelfde plaatje maar dan op een dag met regelmatig bewolking voor de zon. Je ziet dat de opbrengst dan sterk terugloopt. 
 stroomdetail

Je kunt ook een deel van de grafiek uitvergroten. Dit geeft een idee van de resolutie waarmee het vermogen gemeten wordt. grofweg, één keer per minuut. 

24u water
Bovenstaand plaatje geeft het waterverbruik over de gehele dag weer. 

 Als ik mensen vraag hoeveel energie ze nu eigenlijk gebruiken, dan krijg ik vaak een plaatje te zien van een uitlezing van de slimme meter.  Deze meter is waarschijnlijk heel slim, maar hij kan niet toveren.  Als je geen zonnepanelen hebt, of geen andere tweede bron van stroom, dan geeft hij keurig aan hoeveel stroom je verbruikt en dat is dan ook je energie verbruik.   De meter kan echter niet voorbij zichzelf kijken.  Als je zonnepanelen ook energie leveren dan is je daadwerkelijk gebruikte energie een optelsom van beide.   In onderstaande plaatjes probeer ik het wat visueler te maken. 

energiemeten1 
 Als je stroomvreters 1kW vreten, dan geeft je slimme meter ook 1kW aan. Alle stroom komt uit het electriciteitsnet en wordt keurig aangegeven op de slimme meter; 1kW.
 energiemeten2
 Als het nu een beetje zonning is en je zonnepanelen leveren 500W, en je gebruikers vreten nog steeds 1kW, dan geeft je "slimme" meter aan dat je maar 500W verbruikt.  De stroom van de zonnepanelen voeden de stroomvreters en wat er niet genoeg is wordt aangevuld door het net. Je werkelijke energiebehoefde is 500W meer, dan de meter aangeeft. 
 energiemeten3
 Als de zon heel erg zijn best doet, dan kun je ook terugleveren. Je energieverbruik is nog steeds 1kW.  Je opbrengst van je zonnepanelen 4kW.  Hiervan wordt 1kW gebruikt voor de stroomvreter en de overige 3kW wordt teruggelevert naar het net.  De slimme meter geeft aan dat je -3kW gebruikt, maar je werkelijke gebruik is nog steeds 1kW.