Het doel is natuurlijk om geheel zelfvoorzienend te zijn.  Maar is dit ook haalbaar?  Het hangt er een beetje vanaf wat je allemaal met je stroom wil doen.  Als je electrisch kookt, electrisch verwarmd dan is het niet mogelijk. Tenminste als je niet te veel aan comfort wil inboeten. Wat voor mogelijkheden zijn er eigenlijk om zelf je stroom op te wekken?   Eigenlijk valt dat best tegen. Natuurlijk, er zijn heel veel mogelijkheden, maar praktisch?   Dan blijft alleen de zon over.   Windenergie wordt pas rendabel als je flink boven het maaiveld uit kan steken.  In de praktijk minimaal een meter of 20.  Dan wordt het eigenlijk al onmogelijk om hier gebruik van te maken.  Ik heb dan ook gekozen voor de zon als hoofdenergiebron.  Je kunt nu een dure berekening laten maken, met hoeveel panelen je nodig hebt voor je te verwachtte energieverbruik.  Maar dit is onzin.  Energie heb je altijd te kort.  Het stroomverbruik in huishoudens is alleen maar meer geworden.  En je kunt beter 1000W over hebben, dan 1W te kort....   Ik heb mijn dak dan ook maximaal vol gelegd met panelen.  In totaal 36 stuks.   

Wel of geen accu'?    Als je voor het maximale rendement gaat moet je geen accubatterij aanschaffen. Zolang je nog kan salderen, levert dit altijd meer op dan het in een accu te stoppen en later te gebruiken.  Daarbij is de huidige stand van de techniek zo dat je hooguit voor een dag stroom kan opslaan.  Zeker als je al je electrisch kookt of verwarmd. Maar het is natuurlijk wel leuk om met dikke 70kwadraten te werken.  Ik heb dus gekozen voor een accubatterij.  De stroom die ik overdag op wek en niet meteen zelf nodig heb, gebruik ik om een accu te laden, die ik dan weer kan ontladen als de zon wat minder schijnt.  Op onderstaand plaatje kun je zien hoe dit er schematisch uit ziet. 

energieopwekking

Ik heb gekozen voor een gecombineerde inverter/laadregelaar van het merk FSP.   Deze heeft een vermogen van 10kW.   Op dit apparaat kun je diverse soorten accu's aansluiten.  Ik heb gekozen voor 4 telecom loodaccu's van ieder 12V/90Ah.   Omdat ik hier makkelijk aan kon komen.  Uiteindelijk is het plan om 24 natte cellen van 2V/500Ah te gaan gebruiken. 

De zonnepanelen zijn verdeelt in twee strings van ieder 18 panelen.  Omdat ik zo weinig mogelijk storende geluiden/straling en apparaten in het woonhuis wil hebben, hangt de inverter/laadregelaar in de technische ruimte in de schuur.  Hiermee moet ik een behoorlijke afstand overbruggen tussen de panelen en de omvormer.  Omdat de panelen in serie staan vallen de verliezen eigenlijk wel mee. De spanning per string is ongeveer 600V.  Bij de BVA heb ik goedkoop een stuk 4x16 kwadraat neopreen kunnen krijgen en deze ligt in een mantelbuis onder de grond. Uiteraard afgezekerd aan beide kanten.  Het totale vermogen van de panelen is 12kW en dat wil je wel onder controle houden. 

De inverter/laadregelaar heeft twee 400V aansluitingen.  Eén is de netaansluiting.  Op deze aansluiting levert de omvormer stroom aan de eigen gebruikers en aan het net. Of als de zon niet schijnt, neemt hij hier stroom van het net om de accu's te beschermen voor diepontlading en voor de tweede aansluiting.   De tweede aansluiting is ook een 400V aansluiting en kan ook stroom leveren van de accu's.  Dit is de zeg maar "no-break" aansluiting.  Mocht het net uitvallen, dan blijft deze uitgang stroom leveren zolang de zon schijnt en de accu's vol zitten. Dit in tegenstelling tot normale inverters. Als het net uitvalt, en de zon schijnt leveren zij geen stroom.   Deze "no-break" aansluiting gebruik ik middels aparte groepen voor het voeden van apparatuur, de servers en de ijskast. 

Je kunt op deze inverter allerlei parameters instellen, bijvoorbeeld wat hij maximaal aan het net teruglevert, prioriteiten zoals niet zelfgebruikte stroom terug in het net, of eerst de accu opladen?  Hiervoor moet de inverter wel kunnen meten hoeveel stroom er op de netaansluiting loopt.   Hiervoor zit er een extra kWh-meter achter de kWh-meter van Liander geplaatst.  Er zijn nog meer kWh meters zichtbaar in het plaatje.  Deze zijn voor het monitoring systeem, waarover je in een andere pagina kunt lezen. 

Mocht het net nu voor langere tijd weg zijn, en de zon niet genoeg stroom levert, komt er een 8 kVA dieselgenerator. Ik weet nog niet of ik deze automatisch, of handbediend ga maken. Ik neig naar het laatste, omdat de stroom toch bijna nooit uitvalt.  Over de generator kun je ook op een ander pagina lezen.