Back To Top

foto1 foto2 foto3 foto4 foto5
Informatie verzamelen, denken en dan op papier zetten hoe het straks uit komt te zien....
De plek langs de bosrand die ik uitgekozen heb.
Fly of the Buzzerd...
De grond bestaat uit klei en klei.
De avegaarboor bezig tijdens de 2e fase van het archeologisch onderzoek.

Welkom in het Rode Hoekje!

djWelkom op de website van het rode hoekje. Een initiatief om zelf zowel een woonhuis en de omliggende openbare ruimte te ontwikkelen. Kies uit diverse onderdelen met bovenstaand menu of zoek op trefwoorden met de zoekfunctie rechtsboven.

Telefoon 06-51150289

e-mail: tjalf@xs4all.nl

Get Adobe Flash player

De hoofdleverancier van mijn stroom zal de zon zijn. Ook een kleine windmolen op de voorzieningenschuur zit in mijn gedachten.  Zelfvoorzienend betekent dat ik voor 100% mijn stroom opwek. Gemiddeld gezien over een jaar zou dit kunnen, maar om ook stroom te hebben in donkere periodes van de dag gedurende de winter is een omvangrijke accubatterij noodzakelijk. Mijn streven is om zelfvoorzienend te zijn in alle seizoenen behalve de winter. Voor diverse werktuigen in mijn werkplaats heb ik krachtstroom nodig. Dit betekent dan ook de zonnestroominstallatie krachtstroom opwekt.

blokschemas intiatiefplan

De woonschuur wordt zo geplaatst dat een zijde van het dak op het zuiden staat. Op deze zijde komen 30 panelen met een gezamenlijke capaciteit van 8kW. Deze panelen zijn aangesloten op drie omvormers die gekoppeld zijn om 3 fasen krachtstroom te kunnen leveren. Indien de zonnepanelen te weinig leveren kunnen de omvormers uit een accubatterij putten. Indien deze ook te weinig capaciteit heeft zal de stroom van het openbare net worden afgenomen. De accu moet de energie bufferen voor de avond en de nacht.  Doordat ik zelf kan bufferen wil ik zoveel mogelijk laadcapaceit en ben ik niet afhankelijk van de meeste gunstige teruglevertijden van het net.  Ik hoef mijn panelen dan ook niet oost-west te plaatsen maar zoveel mogelijk op het zuiden.  Dit wordt dan in de praktijk zuid/zuid-oost omdat ik graag nog een avondzonnetje in huis wil hebben. En ook omdat deze positie gezien de vorm van de kavel het beste uitkomt. 

Doordat de zonnepanelen op het huis staan, en de accu en de omvormer in de schuur, zit er zo een 20 meter kabel tussen.  Om het kabelverlies zo laag mogelijk te maken heb ik een hoge spanning bij een lage stroom nodig.  Hierdoor kan ik alleen omvormers gebruiken waarbij ik de zonnepanelen in serie kan aanbieden.   Niet iedere omvormer kan dit.  Ik ben op dit moment erg gecharmeerd van onderstaande omvormer. 

 

onduleur hybride triphase 10kw

 

Dit apparaat komt uit China en is onder verschillende merknamen op de markt.   Voor een paar duizend euro heb je hem in uit China.  Hij levert 10kW drie fasen. en er kan direct een conventionele gelaccubatterij op aangesloten worden.  Hij is ook op afstand met de pc gemonitored worden. 

Voor de zonnenpanelen wil de volgende exemplaren installeren:

image 2399 1 661 1 53 1 915

Dit is een paneel van het fabrikaat Solarwatt en het type is 60M hi power 305W.  Dit is een glas/glas paneel en heeft een garantie van 30 jaar.   De constructie is hagelbestending en 100% lekstroom vrij.   Hij is echter niet goedkoop.  380 euro bij onze Oosterburen.  30 van deze panelen komen op het zuidelijk dakvlak van de woonschuur.  Het worden 2 strengen van 15 panelen.  Ik ben er nog uit of ik er optimizers  tussen moet doen.  Ik kan niet niet goed inschatten hoe de schaduw van de bomen in zuiden er op gaat vallen.