De eerste stap van het bouwen, of eigenlijk de laatste stap van het ontwerpen, of eigenlijk zit het er een beetje tussenin, is het sonderen.  Hierbij ga je kijken hoe stevig de grond is om er een huis op te bouwen.  Bij het sonderen wordt er een dunne buis de grond in geduwd en hierbij wordt gemeten hoeveel kracht het kost om hem erin te duwen.  De buis gaat ongeveer 25 meter de grond in. Het resultaat is een grafiek waarop je kunt zien waar de stevige zandlagen zitten en hoeveel kracht deze lagen kunnen hebben.  Aan de hand van deze grafiek kan er een funderingsadvies gemaakt worden. Dit advies geeft aan hoe lang je heipalen moeten zijn.   Dit hangt af van de dikte van de palen, het gewicht van het huis en de zandlagen die gevonden zijn. 

 

Ik heb mij aangesloten bij een collectief om met meerdere initiatiefnemers het sonderingsonderzoek te doen.  Dit onderzoek is gedaan door Bodembelang. Het enigste wat voor het onderzoek nodig is, is een kaartje met de XY coördinaten van je huis en toestemming van stichting Erf om het land te betreden. 

 

 sondering1

Sondeerwagen op het land. Tussen de wielen zie je rechts twee hydraulische stempels en links zie je de dunne staaf die de grond in wordt gedrukt. 

 

Sondeergrafiek

 

Deze grafiek is het resultaat van de meting.   De rode lijn geeft de kracht aan die het kost om de staaf de grond in te drukken.  De blauwe lijn geeft de de kleef aan.  Dit geeft aan hoe "plakkerig" de grond is.  Zoals je ziet zit er vanaf 8 meter onder NAP een constante zandlaag met een druk van 8MPA.  Op 15 en 17 meter zitten een paar stevige zandlagen van ongeveer 25MPA.  Deze lagen zijn echter vrij grillig en erg dun. Ik heb zeven sonderingen laten doen en op alle sonderingen zit de laag van 8 MPA.  de lagen rond de 15 meter zijn niet overal aanwezig, en veel grilliger. 

 

 

filesymbol   Sonderingsrapport

 

Voor het funderingsadvies is er nog meer informatie nodig.  Hoe zwaar wordt het huis?  Stenen of houtskeletbouw.  Komt er een kelder onder etc?  Wat voor soort fundering wil je maken?     De gemeente Almere is heel streng met eisen aan funderingen.  Dit moet ook wel gezien de structuur van de grond in Almere.  Veel klei, die inklinkt.  Zandlagen die diep zitten en grillig zijn.  Deze eisen zijn zo zwaar dat ze experimenten met lichte bouwwerken in de weg zitten.  Initiatiefnemer Rien de Rijke, heeft hier een lans gebroken waardoor er minder strenge eisen zijn.

 

filesymbol  Aanvullingen eisen funderingen Almere