Back To Top

foto1 foto2 foto3 foto4 foto5
Informatie verzamelen, denken en dan op papier zetten hoe het straks uit komt te zien....
De plek langs de bosrand die ik uitgekozen heb.
Fly of the Buzzerd...
De grond bestaat uit klei en klei.
De avegaarboor bezig tijdens de 2e fase van het archeologisch onderzoek.

Welkom in het Rode Hoekje!

djWelkom op de website van het rode hoekje. Een initiatief om zelf zowel een woonhuis en de omliggende openbare ruimte te ontwikkelen. Kies uit diverse onderdelen met bovenstaand menu of zoek op trefwoorden met de zoekfunctie rechtsboven.

Telefoon 06-51150289

e-mail: tjalf@xs4all.nl

Get Adobe Flash player

In Oosterwold draait alles om plannen maken.  Om een intiatief te realiseren zul je een gedegen plan moeten maken.  Je zult met allerlei regels en wetten te maken krijgen.  Je krijgt met instanties te maken die niet gewend zijn om met particulieren contact te hebben. Je zult dingen moeten vragen, die voor hun zo logisch zijn dat ze waarschijnlijk niet een antwoord geven wat jij dan weer begrijpt.  Maar gelukkig ben je niet alleen en is er al veel uitgezocht en geleerd.  Ik probeer met deze pagina's een beetje een idee te geven wat je allemaal moet doorlopen.  Voor specifieke stukken heb aparte menu items gemaakt. 

Je weet natuurlijk al wel wat je ongeveer wil, wat voor soort huis, hoe ver wil je gaan in zelfvoorzienendheid. Er zijn een heleboel factoren die een rol gaan spelen in jouw plannen. Ik zal proberen om hier een van overzicht van te maken.  Voorlopig wordt het meer een soort van ongeordende lijst. 

Een van de eerste stappen is het kiezen van de plek waar je je initiatief wilt ontplooien. De volgende zaken zijn hierbij van belang:

 

Ontsluiting.

Om bij je woning te kunnen komen zul je een weg moeten hebben.  Ook de brandweer wil een weg hebben, dus de weg is een must.  Nu kun je dicht bij het bos gaan zitten, ver van een bestaande weg, maar dit betekent dat je zelf een hele lange dure weg zult moeten aanleggen, of op zijn minst moet voorfinancieren.  Je kunt ook kijken of er al andere iniatieven in de buurt zitten die misschien al bezig zijn met een weg.  Je kunt er ook voor kiezen om vlak bij een bestaande weg een stuk grond te kiezen.  Dit betekent dat het makkelijker is om hier op aan te sluiten. 

Zon.

De zon schijnt uit het zuiden, wil je veel zon hebben dan moet je hier, ondanks de grote van de kavels wel een beetje rekening mee houden.  Heb je een buurinitiatief in het zuiden, die hoge bomen plant dan heb je over een tiental jaren minder zon dan je gedacht had. 

Geluidsoverlast.  

De oude Waterlandseweg en de A27 hoor je.   Afhankelijk van de windrichting hoor je de 1 harder dan de andere.  Ga met verschillende windrichtingen eens luisteren op de plekken die je voor ogen hebt. 

Archeologie.  

De gemeente heeft een kaart waarop de gebieden staan die mogelijk archeologisch interessant zijn. Het archeologisch onderzoek is een risico.  Het kost tijd, geld en je hebt de kans dat je kavel niet zo kan inrichten zoals je in gedachten had.  Wil je dit risico niet lopen, kiezen dan een kavel in die gebieden die vrijgesteld zijn van archeologisch onderzoek. 

Buren.

Ja deze klinkt misschien een beetje vreemd, maar kijk welke en wat voor soort initiatieven er in de buurt van jouw droomplekje liggen.  Als jij een hekel hebt aan rook van houtvuren en er is toevallig een groepje initiatieven met autarkische hardliners, die de hele dag hout hakken en op hout koken en stoken... dan moet je daar natuurlijk niet naast gaan zitten. Wat er later naast jouw komt heb je geen invloed op, maar die mensen kijken wel weer wie jij bent...  

Deze vragen kun je voor een deel zelf beantwoorden en voor een deel samen met de gebiedsregiseur.  De gebiedsregiseur weet welke initiatieven er zijn en wat er allemaal mogelijk is.