Back To Top

foto1 foto2 foto3 foto4 foto5
Informatie verzamelen, denken en dan op papier zetten hoe het straks uit komt te zien....
De plek langs de bosrand die ik uitgekozen heb.
Het plaatsen van het casco door de aannemer.
Het graven van de waterberging.
Het eerste concert in het amfitheater.

Welkom in het Rode Hoekje!

djWelkom op de website van het rode hoekje. Op dit moment ben ik de website aan het actualiseren. oude info weg, nieuwe erbij. Sommige menu's hebben nog geen inhoud. Dus kom later nog eens terug.

Telefoon 06-51150289

e-mail: tjalf@xs4all.nl

Get Adobe Flash player

 

 

 

 

In 2018 is de eerste geostationaire satelliet met een radioamateur payload aan boord gelanceerd. Qatar Oscar - 100. (Es'Hail2).  De satelliet is bedoeld voor televisieuitzendingen in het Midden Oosten. Naast de commerciele transponders van de televisiekanalen zit er een kleine transponder voor radioamateurs aan boord.  Deze transponder kan zowel spraaksignalen als televisie doorgeven. Je stuurt een signaal op 2400MHz naar de satelliet en deze stuurt het signaal terug op 10GHz. Iedereen die de satelliet kan "zien", kan dit signaal ontvangen en zo kun je over deze satelliet verbindingen maken met andere amateurs over een groot gebied van de aarde. 

Hiernaast een foto van de lancering van de satelliet met een Space-X Falcon9 raket.   

Hier een link naar een youtubefilmpje over hoe dat nou precies werkt met zo'n satelliet. 

 

 By Official SpaceX Photos - https://www.flickr.com/photos/spacex/32040174268/, CC0, https://commons.wikimedia.org/w/index.php?curid=74443799

 

QO100schotel   

Ik ben mijn station voor QO-100 nog aan het opbouwen. Hiernaast zie je de 150cm schotel die ik hiervoor ga gebruiken. De eigenlijke antennes voor 2400MHz en 10GHz moeten nog gemonteerd worden.  Grote uitdaging was de plek van de schotel. Aan de zuidkant staat een bos met populieren tot 30 meter hoog. Het was dus zaak om een plekje op de kavel te vinden waar ik de satelliet kan zien, tussen de stammen en onder de bladeren door. 

De schotel is van polyester en is ooit gebruikt voor de ontvangst van televisie. 

 

 

 

Hier zie je de bomen waar de schotel langs moet kijken.  Met deze afstand en hoek kan ik precies tussen de stammen en onder de bladeren door de satelliet zien.  

 

 QO100horizon

 

gpsantenne   

 

De ontvangst van een signaal met een bandbreedte van een paar kHz op een frequentie van 10GHz vereist een enorme stabiele mengfrequentie. Hiervoor gebruik ik een 10MHz referentieoscillator die gesynchroniseerd wordt door GPS satellieten.  Hiernaast zie je de GPS ontvangstantenne in de mast. 

 

De referentieoscillator is van het fabrikaat DX-Patrol.  hiernaast zie je hem op de SDR ontvanger staan.  Dit is een RSPdx.  

   refoscillator
     

Verdere info volgt!