Back To Top

foto1 foto2 foto3 foto4 foto5
Informatie verzamelen, denken en dan op papier zetten hoe het straks uit komt te zien....
De plek langs de bosrand die ik uitgekozen heb.
Het plaatsen van het casco door de aannemer.
Het graven van de waterberging.
Het eerste concert in het amfitheater.

Welkom in het Rode Hoekje!

djWelkom op de website van het rode hoekje. Op dit moment ben ik de website aan het actualiseren. oude info weg, nieuwe erbij. Sommige menu's hebben nog geen inhoud. Dus kom later nog eens terug.

Telefoon 06-51150289

e-mail: tjalf@xs4all.nl

Get Adobe Flash player

 

radiogolven    Radiogolven gaan, net als lichtgolven, rechtuit. Door de kromming van de aarde gaan ze op een gegeven moment de ruimte in. Meestal na zo'n 30km. Gelijk zo ver je kijken op een onbewolkte dag. Maar onze planeet heeft een bijzondere eigenschap. De atmosfeer bestaat uit een aantal lagen en deze lagen kunnen onder bepaalde omstandigheden gaan werken als een spiegel. De radiogolven worden dan heen en weer gekaatst tussen de luchtlagen of tussen de luchtlaag en de aarde en zo een veel grotere afstand overbruggen. Deze spiegelende eigenschap is niet alleen afhankelijk van de "condities" zoals wij dat noemen, maar ook frequentieafhankelijk. Hoe beter de condities, hoe hoger de frequentie die weerkaatst worden en hoe makkelijker je aan de andere kant van de wereld komt. Om het even heel simpel uit te drukken. Hier vind je meer info over de ionosfeer en hoe dit werkt. 

De frequenties die gebruikt worden zitten tussen de 2 en 30 MHz. Ook wel de "korte golf"genoemd.  Voor het satelliettijdperk was de kortegolf het medium voor wereldwijd contact tussen schepen en kuststations, overheden en ambassades en voor militaire communicatie. Maar nu eigenlijk volledig uitgefaseerd en vervangen door satellietverbindingen.  In de kortegolf zijn een aantal frequentiegebieden exclusief voor zendamateurs. Bijvoorbeeld de 80meter band (3,6MHz) de 40meter band (7,1MHz), de 20meter band (14MHz) en de 10meter band (28MHz). Er zijn er meer, maar dit zijn de meest gebruikte. De laatste jaren is allerhande storing op deze frequenties een groot probleem. Berucht zijn de (micro) omvormers van zonnepanelen. Inferieure kwaliteit van de omvormer, of verkeerde aanleg van de bedrading zorgt vaak voor ruis en geknetter op de ontvanger waardoor het veel moeijlijker wordt om zwakke stations te ontvangen. Om deze reden gebruik ik geen micro omvormers voor mijn zonnepanelen en zorg ik dat de antenne zo ver van het huis afstaat dat ik er zo min mogelijk last van heb. De lage frequentie betekend een lange golflengte en daarmee een grote antenne.

80 meter en 40 meter band

Voor de 80 en 40meter band ben ik een draaddipoolantenne aan het bouwen. Deze is ongeveer 2x 30meter lang. De aansluiting van deze antenne zit in het midden en bestaat uit een kastje met een transformator, een voorversterker en een schakelaar om de lengte iets aan te passen zodat de precieze frequentie veranderd kan worden. Het kastje zit bovenin de mast en de beide draden lopen schuin naar beneden waardoor de antenne minder richtinggevoelig wordt.

 

    blokschema   (volgt) 
bouwbehuizing80mdipool   

 

De behuizing is een standaard spuitgiet aluminium behuizing. Hij ligt hier op zijn kant, maar uiteindelijk komt hij in "portretstand" in de mast. Aan de zijkanten komen twee glazen doorvoeren en twee trekogen voor de dipoolantenne.  Aan de onderkant komen de overige aansluitingen.  

     
     
     

20 meter, 15 meter en 10 meter band

Voor de hogere banden (20m, 15m en 10m) heb ik Yagi antenne van Fritzel, de FB33 gemonteerd in de mast. Ik had eerst een full size 5 elements beam voor 20 meter, maar deze was toch wel erg groot. De FB33 is een 3 elements beam met traps voor de 15 en 10 meter band.  De boomlengte van 5 meter maakt hem nog handelbaar en in ieder geval niet te zwaar voor de aluminium pylonemast.