Back To Top

foto1 foto2 foto3 foto4 foto5
Informatie verzamelen, denken en dan op papier zetten hoe het straks uit komt te zien....
De plek langs de bosrand die ik uitgekozen heb.
Het plaatsen van het casco door de aannemer.
Het graven van de waterberging.
Het eerste concert in het amfitheater.

Welkom in het Rode Hoekje!

djWelkom op de website van het rode hoekje. Op dit moment ben ik de website aan het actualiseren. oude info weg, nieuwe erbij. Sommige menu's hebben nog geen inhoud. Dus kom later nog eens terug.

Telefoon 06-51150289

e-mail: tjalf@xs4all.nl

Get Adobe Flash player

 

mastonderaanzicht   

Direct zicht verbindingen zijn, zoals de naam al doet vermoeden, verbindingen waarbij de zender en ontvanger, of eigenlijk de antennes elkaar kunnen "zien".  De maximale afstand is afhankelijk van de hoogte van beide antennes. Je ziet dit bijvoorbeeld bij omroepzenders. Deze hebben vaak hele hoge antennemasten.  De mast bij IJsselstein (Lopik) is de hoogste antenne in Nederland.  Voor zendamateurs is een dergelijke mast meestal te duur. Overigens zit er in de mast van bij IJsselstein wel een onbemand zendamateurstation. Een andere reden om de antenne op een zekere hoogte te monteren is storing.  In woonhuizen zijn vaak veel electrische apparaten te vinden die allemaal een beetje "storen".  De gebruiker van dat apparaat merkt er niets van, maar als je een heel zwak signaal wil ontvangen, dan moet de ruis, storing zo klein mogelijk zijn. 5 a 10 meter boven het huis is de storing al aanmerkelijk minder.De steeds grotere hoeveelheid elektrische apparaten in huishoudens is steeds vaker een reden dat radioamateurs in rijtjeshuizen vrijwel niet meer hun hobby kunnen beoefenen. goedkope telefoonladers uit China, LED verlichtingen en zonnepanelen omvormers zenden vaak meer signalen uit dan de radioamateur zelf.  

Een andere leden zijn de stralingslimieten.  Nu is het vermogen wat zendamateurs gebruiken relatief laag en ook niet constant in de lucht, maar toch is een zekere afstand, zeker bij antennes met een grote richtwerking aan te raden. Niet zozeer voor de gezondheid van de mens, maar meer voor het functioneren van andere apparauur is hoe verder hoe beter.  In de pratijk is een antennemast van 15 a 20 meter hoogte een goed compromis tussen storingsvrij ontvangen en kosten van de installatie.  

Bij bepaalde weersomstandigheden kunnen verbindingen over veel grotere afstanden mogelijk zijn.  Bij verschillen in temperatuur tussen luchtlagen kunnen een soort tunnels ontstaan waardoor de radiogolven afgebogen worden en wel honderden kilometers kunnen overbruggen. Dit zijn de momenten dat alle zendamateurs alles laten vallen en naar hun "shack" gaan om verbindingen te maken. 

Hierbij worden frequenties gebruikt die veel hoger liggen dan de kortegolf.  145MHz, 430MHz, 1200MHz tot 24GHz en soms nog hoger. Om te ontdekken wanneer deze omstandigheden optreden kun je kijken op internet. Diverse sites geven propagatieverwachtingen. Je kan ook luisteren naar professionele partijen zolals navigatiebakens voor de luchtvaart, omroepstations etc. Bij normale omstandigheden kun je deze niet ontvangen.  Hiervoor heb ik aantal breedbandige antennes in de mast gemonteerd.

 

 

 

  • A  Rondstralende antenne voor 145, 430 en 1200MHz (Comet GP95N). Deze antenne is specifiek voor amateurfrequenties en ontvangt rondom. Dit is een soort van "standaard" antenne voor lokaal verkeer. 
  • B  Log-per antenne voor 130 - 1300 MHz. Horizontaal gepolariseerd. (Wimo). Deze antenne is richtingsgevoelig. Door het draaien van de antennes kan ik de richting van het signaal bepalen. 
  • C Rondstralende antenne voor 700 - 2700MHz. 
  • D Log per antenne voor 700-2700MHz vertikaal gepolariseerd
  • E Log per antenne voor 700-2700MHz horizontaal gepolariseerd
  • F Log per antenne voor 130-450MHz verticaal gepolariseerd
  • G Rondstralende antenne voor 25-1300MHz.  (Diamond D-130). 
  • H Low noise voorversterker en schakelaar om te kiezen tussen antennes B t/m G. 

 

De antennes kunnen gedraaid worden in de gewenste richting door een motor. Hierover meer info in het menu bij "mast". 

   antennesmast