Back To Top
Welkom op de website van het rode hoekje. Op dit moment ben ik de website aan het actualiseren. oude info weg, nieuwe erbij. Sommige menu's hebben nog geen inhoud. Dus kom later nog eens terug.
e-mail: tjalf@xs4all.nl
Het ontwikkelplan zal de rode draad worden bij het planologische traject om jouw plan te realiseren. Het maken van dit plan is best wel moeilijk omdat je op voorhand al goed moet nadenken hoe je bijvoorbeeld je kavel wilt inrichten. Hoewel Oosterwold maar 10 spelregels kent, blijven de regels van bijvoorbeeld het bouwbesluit of Besluit Omgevings Recht ook gelden voor jouw plannen. Het is een puzzel met allerlei factoren, zoals waar wil je de zon in je huis hebben, wil je bomen rondom, waar kan je vergunningsvrij kan ik later nog bouwen. Sluit mijn plan aan op de omgeving en hoe kan ik mijn plan aan laten sluiten op die omgeving? Kom ik uit met de hoeveel verharding op bouwoppervlaktes die ik tot mijn beschikking heb?
Ik heb zelf best wel veel werk gemaakt van mijn ontwikkelplan. Het is voor mij ook een soort naslagwerk van waarom ik wat ook al weer wilde. In dit traject komen zoveel dingen op je af, waar je normaal niet mee te maken hebt. Tenzij je projectontwikkelaar of planoloog bent uiteraard. Het thema van mijn plan is Zelfvoorzienend en Natuurlijk. Ik wil een stukje grond, ruim genoeg om eigen energie op te wekken, afvalwater te zuiveren en eigen groenten te verbouwen. Ik ben een buitenmens en heb jaren enigzins noodgedwongen op de Kemphaan en in het Kotterbos gewoond. De tent wordt een huisje, maar de omgeving blijft groen.
Een belangrijk stuk voor de gemeente binnen het ontwikkelplan is je indeling van je kavel in gebruikstypes grond. Waar komt je roodkavel, waar komt je verharding, je stadslandbouw en hoeveel % van de verschillende gebruikstypes ga je uiteindelijk realiseren. voor mij is dit het onderstaande kaartje geworden. Ik teken dit kaartje in Coreldraw, waarbij ik op schaal teken en met een macro gemakkelijk van iedere vorm de oppervlakte kan zien. Dit is heel handig omdat je soms heel erg creatief moet zijn, en hierdoor meestal niet alleen maar rechthoeken overhoud.
Behalve een plattegrond heb ik ook een tabel gemaakt met de verschillende gebruikstypes grond en de afwijking ten opzichte wat er in het bestemmingsplan staat. Zoals je ziet heb ik te weining verharding voor het aanleggen van de kavelweg. Dit heb ik opgelost door een deel verharding van mijn buurinitiatief over te nemen. Zij had juist verharding over.
Van diverse initiatiefnemers heb ik gehoord dat bovenstaande tabel en plattegrond best een dure grap is, als je deze uitbesteeld aan een architekt. Indien de architekt hier niet bekend mee is, moet hij zich inlezen, en dat kost in verhouding veel geld. Ik zie graag dat ook mensen die iets minder te besteden hebben in Oosterwold ook hun droom kunnen realiseren. Ben jij initiatiefnemer, en heb jij een klein kaveltje dan maak ik op basis van je wensen en de ontwikkelregels een gebruiksindeling van je kavel in bovenstaand format. Deze kun je dan gebruiken in je ontwikkelplan en later in je omgevingsvergunningaanvraag. Ik vraag hier geen geld voor. Als ik hiermee een beetje kan helpen dat ook het "proletariaat" in Oosterwold gaat wonen, ben ik tevreden. Je kunt mij bereiken, zie rechtsboven.
Mijn ontwikkelplan heb ik overigens een paar keer moeten aanpassen. Doordat ik zaken niet goed begreep, maar ook omdat mijn buurman stopte, waardoor mijn kavel een plots hele andere vorm kreeg.