Back To Top
Welkom op de website van het rode hoekje. Op dit moment ben ik de website aan het actualiseren. oude info weg, nieuwe erbij. Sommige menu's hebben nog geen inhoud. Dus kom later nog eens terug.
e-mail: tjalf@xs4all.nl
De omgevingsvergunningsaanvraag is eigenlijk het formeel maken van je ontwikkelplan. De dingen die je in je ontwikkelplan hebt aangegeven te gaan doen, daar ga je nu formeel toestemming voor vragen om het ook daadwerkelijk uit te voeren. De omgevingsvergunning is een wettelijk instrument uit de Omgevingswet. Hier zitten dus allerlei voorwaarden aan, en het geeft ook rechten en plichten. De gemeente gaat jouw vergunningsaanvraag beoordelen en vraagt hier een vergoeding voor. De leges. Dit wordt waarschijnlijk je duurste vergunning die je ooit gaat krijgen. Met een percentage van enkele procenten van je bouwkosten kom je hier al gauw op een bedrag van vele duizenden euros.
De omgevingsvergunningaanvraag is ook best wel een moeilijke. Je bouwwerken moeten voldoen aan het bouwbesluit. In het bouwbesluit staan alle eisen waar bouwwerken aan moeten voldoen, niet alleen jouw schuurtje, maar ook spoorviaducten en gevangenissen. En dit staat allemaal door elkaar..... Bij de links heb ik wat documenten gezet die het bouwbesluit enigzins uitleggen.
Indien je je vergunning twee keer moet aanvullen omdat nog niet alles compleet is, moet je een flinke boete betalen. Door deze reden heb ik mij, bij mijn aanvraag laten ondersteunen door een specialist.
De omgevingsvergunning kent ook een aantal termijnen. Nadat je de vergunningsaanvraag hebt ingedient moet de gemeente binnen 8 weken hierop een beslissing nemen en deze publiceren. Stel de gemeente verleent de vergunning en publiceert deze in de krant, dan moet je daarna nog 6 weken wachten. Als binnen deze 6 weken er geen bezwaren worden ingediend dan is de vergunning onheroepelijk. In extreme gevallen kan de gemeente de beslistermijn voor een periode van 6 weken. Bij mij heeft de hele aanvraag uiteindelijk 16 weken geduurd. Veel langer dan verwacht en afgesproken. Ik kan er wel een boek over schrijven, maar dat doe ik niet, hieronder geef ik lijst met tips waar je aan moet denken bij het aanvragen van je omgevingsvergunning.
Voor Oosterwold geld tot het eind van het 2017 nog bouwbesluit light. Dit betekent dat je woning niet aan alle eisen van het bouwbesluit hoeft te voldoen. Inmiddels zijn de versoepelde eisen opgenomen in het bouwbesluit. In het document "toetsingseisen" staat aan welke eisen je wel of niet hoeft te voldoen. Dit is niet helemaal heilig want er zijn ook nog "indieningsvereisten". Hier zit nog wel eens wat geks tussen. Bijvoorbeeld voor je ventilatie hoef je niet aan het bouwbesluit nieuwbouw te voldoen, wel achteraf aan bestaande bouw, maar hier wordt tijdens de aanvraag niet op getoetst. De ventilatieberekeing staat wel in de "indieningsvereisten". Je moet hem dus wel aanleveren, maar ze kijken alleen of hij er bij zit, niet of hij klopt.....